Tur til Tsjernobyl 4. til 9. desember 2019

Bli med på en unik og spennende tur til et historisk område. I utgangspunktet er det lagt opp som en fototur, men vil garantert være interessant for alle som ønsker en opplevelse for livet.

EKSKLUSIVT
på denne turen er at vi skal på en tre timers guidet tur til ChNPP Head Office. ChNPP står for “Chernobyl Nuclear Power Plant”.
Vi får en egen guide fra ChNPP som forteller litt historie underveis, og viser oss mennesker som er i arbeid. Vi får en titt på et av kontrollrommene, samt gå gjennom den berømte “Golden Corridor”. Les mer om dette under spørsmål og svar.

ChNPP ansatt guide til venstre, en arbeider som sitter og jobber. Resten er fotografer.

ChNPP ansatt guide til venstre, en arbeider som sitter og jobber. Resten er fotografer.

Nedenfor kan du lese viktig informasjon om turen, samt se bilder fra tidligere turer og lese litt historie.
Har du spørsmål du savner svar på her, ta kontakt på post@stormsafari.no eller ring 90109398 / 92661021.

Pris: 14 900,-

Prisen er noe høyere enn forrige tur, men dette er fordi vi på desemberturen inkluderer en guidet tur på selve atomkraftverket.

Inkludert i prisen er henting/levering på flyplassen i Kiev, guider, overnatting, tre måltider per dag (minus alkohol), guiding/omvisning i Tsjernobyl, samt bil/sjåfør/bensin alle dager.
NB! Fly er ikke inkludert. Det ordnes på egenhånd.

MELD DEG PÅ HER!

Påmeldingsfrist: 15. september.
Minimum antall deltagere: 5 stk.
Maksimum antall deltagere: 8 stk.

Antall plasser ledig: 8

Fotografene Frank Hesjedal og Glenn Meling er med som guider og inspiratorer fra Storm Safari.
Vi kommer tilbake til påmeldte om hvilket fly Frank og Glenn tar hvis man har lyst til å reise sammen med oss frem og tilbake til Gardermoen.


Info, Spørsmål og svar:

Besøket på Chernobyl Power Plant Head Office +

Administrative Building (AB-1)
ChNPP Head Office. You will be provided with the admittance card and your ID documents and personal belongings will be checked.

Protective Facility No 1
You will visit the unique protective facility designed to protect the personnel in case of emergency situations.

Restricted area
Familiarization with the nuclear reactor control rooms, auxiliary systems for electricity generation and the systems currently being
used to monitor the Shelter Object status:

 • Central Control Room (CCR-1) – place of open switchgear control and Plant’s Shift Supervisor workplace.
 • Unit Control Room (UCR),where all main technological processes were controlled during Reactor operation.
 • Skala. A unique electronic computing machine which appeared in 1973 at the Leningrad NPP and was named "SCALA" - Reactor Monitoring System of Leningrad NPP. Subsequently, it was also installed at the Crnobyl Nuclear Power Plant. It was the central information link, which united most of the control systems of the power unit into a single automated monitoring system for technological process of NPP.
 • Unit 3 Main Circulation Pumps (MCP) used for water supply to the Reactor Core.
 • Valeriy Khodymchuk Commemorative plaque – in memory of an MCP operator, who died in the performance of his duties, his body was never found.

Lunch (Canteen No. 19)
Set meal according to healthful and dietary meals standards, the same as for ChNPP personnel

Bypass Channel Bridge
You will see, and with a little luck, feed famous Chrnobyl catfishes with bread

Liquidators Memorial
You will obtain information about the first victims of the Chrnobyl accident occurred in 1986 and about the emergency actions to eliminate the disaster.

SO Observation Pavilion
Based on the Shelter object mock-up you will be informed about the history of the construction of the first protective structure over Unit 4, you will be also familiarized with the history of New Safe Confinement construction.

Turbeskrivelse for desember 2019 +

Dette er en unik og spennende tur til et historisk område som alle har lest og hørt mye om. I utgangspunktet er det lagt opp som en fototur, men vil garantert være interessant for alle som ønsker en opplevelse for livet.

Storm Safari har arrangert en rekke fototurer til Tsjernobyl, og er godt kjent i området. Denne gangen arrangerer vi tur med tre hele dager i selve Tsjernobyl. Vi legger opp til en litt “hardcore” tur hvor vi besøker flere av de kjente stedene man ofte ser bilder og video av, men også steder som er litt “gjemt bort”.

Mye av tiden i Tsjernobyl kommer vi til å bruke til å utforske spøkelsesbyen Pripyat. Det er i utgangspunktet ikke tillatt å gå inn i noen av bygningene. På alle turer vi har arrangert tidligere, har vi fått lov å gå inn i bygningene, men vi er nødt til å ta et forbehold om at det kan på det gitte tidspunkt vi er der, være årsaker som gjør dette vanskelig.

Det er spesielt å vandre rundt i en forlatt by der det tidligere bodde så mange mennesker. Det er blant annet hotell, tivoli, svømmehall, idrettsarena, bibliotek, skoler, barnehager og fengsel.

På turen vil vi prøve å få til et møte med noen av dem som har flyttet tilbake etter at ulykken skjedde. De bor inne i selve Tsjernobyl-området og dyrker sin egen mat, drikker vannet og lever et normalt liv, men det er få igjen av dem.

Første natten bor vi i Orane. Vi bor også i Orane etter at vi har hatt tre dager med utforskning i Tsjernobyl. Orane er liten landsby med noen hundre innbyggere like utenfor Tsjernobyl. I Orane opplever man at man går tilbake i tid, og tar man seg en tur i landsbyen oppdager man at hest og kjerre er et vanlig fremkomstmiddel.

 • Onsdag 4. desember
  Ankomst flyplass Kiev. Vi blir plukket opp på flyplassen og drar til Orane med minibuss. Turen til Orane tar rundt to timer. I Orane spiser vi felles middag på kvelden i flotte omgivelser. Det blir også anledning til å se seg om i landsbyen.

 • Torsdag 5. desember
  Etter frokost i Orane, og kanskje en tur rundt i landsbyen for å se den våkne til liv, drar vi til Tsjernobyl og utforsker Pripyat. Vi starter i den ene enden og jobber oss innover. Rundt 12:30 spiser vi lunsj. Vi sjekker inn på det statlige hotellet i Tsjernobyl og overnatter der frem til lørdag.

 • Fredag 6. og lørdag 7. desember
  Etter frokost fortsetter vi å utforske Pripyat. Det blir lunsj rundt 13:00-1400 i Tsjernobyl by. Det er også muligheter for å handle snacks og drikke i lokalbutikken i Tsjernobyl, noe som er en opplevelse i seg selv. På lørdag drar vi tilbake til Orane på ettermiddagen, hvor vi skal overnatte. På kvelden blir det en god middag med drikke og hygge.

 • Søndag 8. desember
  Vi spiser frokost rundt klokken 09:00. Så blir det noen timers tid til fotografering i Orane før vi drar tilbake mot Kiev. På veien tilbake stopper vi i Ivankiv hvor vi bruker noen timer på å besøke markedet og se oss om. Etter Ivankiv stopper vi på en fin veikro hvor de serverer god ukrainsk lunsj. På ettermiddagen sjekker vi inn på Ukraine Hotel i Kiev. Hotellet har en veldig sentral plassering i Kiev.

 • Mandag 9. oktober
  Hjemreise. Fly til og fra Ukraina ordnes som nevnt på egenhånd. Mandagen på avreisedagen ordner vi transport til flyplassen for dem som skal returnere til Norge. For dem som vil være noen ekstra dager, må opphold og transport til flyplassen ordnes selv.

Betaling +

Faktura i PDF format blir sendt til din e-post ca. en til to uker etter påmelding er utført.

Avbestilling av betalt tur +

Vi har et samarbeid med en turoperatør i Kiev som vi må booke alt gjennom. Vi må forholde oss til deres retningslinjer. Deres avbestillingspolicy er som følger:

Our cancellation policy:
If unexpected circumstances should arise and impact your holiday plans, we would be glad to assist you with the cancellation procedures and refund your money. Our rates of refund are derived from our suppliers' requirements, and can be summarized as follows: Cancellation 30 days or more before trip commencement -- full refund except the deposit.
15 - 30 days -- 70% will be refunded
4 - 14 days -- 50% will be refunded
Less than 4 days -- no refund

Reservations of visa assistance, airport pick up and train tickets are non-cancelable, non-changeable, and non-transferable. Deposit for Chernobyl Tour tour can be transfered to a different name or person - but it's not refundable.

Pass +

Husk å ta med passet ditt. Glemmer du pass, slipper du ikke inn i Tsjernobyl. Det er to kontrollpunkter vi må igjennom som er bevoktet av militæret og politiet, og de skal sjekke alle passene.

Mat, drikke og toalett +

Vi anbefaler at du tar med deg noe snacks eller lignende så du ikke går tom for energi når vi er ute på våre fotografsike eventyr. Dette kjøper vi i den lokale butikken i Tsjernobyl. Vær forberedt på et vanvittig kjør av informasjon og lange gåturer i ulendt terreng. En dagstur varer gjerne i 10-12 timer, så du bør være uthvilt. Å gå på do i sonen kan være vanskelig. Ta de forholdsreglene magen din krever.

Stråling +

I de områdene vi ferdes er det lav stråling og ufarlig. De områdene som har høyere stråling er stengt. Det arbeider 3500 mennesker inne i Tsjernobyl daglig og disse har 15 dager på og 15 dager av.

Radioaktiv stråling er rundt oss hele tiden. Det er langt mer i Tsjernobyl, såklart, men den totale strålingsmengden man blir utsatt for på våre turer er helt ufarlig. F.eks et røngtenbilde hos tannlegen gir deg mer stråling enn å være i Tsjernobyl i tre dager. Et annet eksempel er at vi har målt strålingen på flyet på vei tilbake til Norge, og det viser seg at du får mer stråling av en flytur t/r enn tre dager i Prypiat. Når vi skal ut av Tsjernobyl, går man alltid igjennom en "skanner" som gir beskjed om du har stråling eller ikke. Så man trenger man ikke være bekymret.

Alkohol +

Det er strengt forbudt å ta med alkohol når vi er ute og utforsker i Tsjernobyl. Hvis man ikke følger denne regelen så blir man kjørt rett tilbake til hotellet og må være inne på hotellet siden det ikke er lov å gå rundt i Tsjernobyl alene. Hvis det skjer må alle deltagere være med tilbake til hotellet og mister flere timer i Tsjernobyl. Alkohol kan nytes inne på hotellet på kveldene sammen med mat og hygge på hotellet.

Klær +

Det er påbudt med bukser og langermet inne i Tsjernobyl-området. Noen velger å ha med et gammelt par sko som de kaster etter at de har vært inne i området, men det er ikke nødvendig. Det blir en del gåing, så ikke ta på deg de tykkeste klærne dine. Du bør ha gode sko. Glasskår, rustne spiker og skog preger en del av turen.

Portforbud +

Det er portforbud i Tsjernobyl fra kl. 20.00 hver kveld. Etter kl 20:00 er det kos, mat, drikke, hygge eller alenetid.

Statsansatt guide +

I Tsjernobyl er det en statsansatt guide som er ansvarlig for gruppen vår. Han eller hun er pålagt å guide oss etter de gjeldende retningslinjer og rammer for turer i Tsjernobyl. Det er forbudt å bevege seg utendørs i Tsjernobyl uten en statsansatt guide fra Ukraina. Det blir totalt fire guider på våre turer. To fra Storm Safari og to statsansatte guider fra vår samarbeidspartner i Ukrania. En av guidene fra Ukraina kjører bare minibussen stort sett, mens den andre forteller litt historie og fakta i minibussen, og når vi er ute og utforsker. Ønsker man ikke å høre på alt av historie så er det også fritt frem å gå litt rundt på egenhånd, men kun innenfor de områder vi gir beskjed om. Guidene fra Ukrania er sammen med oss under hele oppholdet.

Hvem er turen for? +

Dette er en tur for fotoentusiasten eller en som bare vil ha en opplevelse for livet. Fotografene Frank Hesjedal og Glenn Meling er med som guider og inspiratorer. Det er ikke lagt opp til kursing, men vi hjelper til hvis noen har fotospørsmål. Det er også mulighet for alenetid med fotografene på kvelden for gjennomgang av bilder i Tsjernobyl og Orane hvis man ønsker det.

Rom/overnatting +

Det er ikke enkeltrom til alle sammen, men vi gjør så godt vi kan å skaffe enkeltrom til de som har ønske om det. Det koster litt ekstra og summen varierer fra tur til tur. NB! Vi kan ikke garantere at man får enkeltrom.

Bilder:

Bildene er en blanding av bilder tatt av deltagere og Storm Safari.

Reaktor 4. Foto: Erik Five Gunnerud

Reaktor 4. Foto: Erik Five Gunnerud

Litt histore om Tsjernobyl +

Tsjernobyl-ulykken i 1986 er den hittil mest alvorlige kjernekraftulykken i verden. Natt til 26. april 1986 eksploderte reaktor fire som er én av de fire reaktorene i kjernekraftverket i Tsjernobyl, ti mil nord for Kiev i Den ukrainske sosialistiske sovjetrepublikk i Sovjetunionen. Eksplosjonen var så voldsom at det 500 tonn tunge reaktorlokket ble blåst opp i luften. 56 mennesker døde som følge av eksplosjonen og av akutte stråleskader i ukene etter ulykken.

Store mengder av støv som inneholdt radioaktivt jod og cesium ble sluppet ut i atmosfæren og spredte seg over store områder. Mengden var 400 ganger større enn utslippet i forbindelse med atombombene i Hiroshima og Nagasaki i 1945 under den andre verdenskrig.Omtrent fire millioner mennesker i Hviterussland og Ukraina lever i dag i områder med betydelig nedfall etter ulykken.

Det totale antall dødsfall som følge av ulykken er beregnet til opp mot 4 000 mennesker. Tallet inkluderer dødsfall 20 år eller mer etter ulykken. Greenpeace hevder at ulykken forårsaket 90.000 dødsfall.

Fredag kveld den 25. april 1986 forberedte kjernefysiske teknikere ved kjernekraftverket i Tsjernobyl sin reaktor nummer fire for å kjøre en test neste dag. Denne testen besto i å kjøre reaktoren på sitt maksimale og finne ut hvor lenge turbinene kunne fortsette å produsere elektrisitet når systemet samtidig var blitt slått av. Dette var en farlig test, men den var blitt gjennomført tidligere. Som en del av forberedelsene for testen var noen livsviktige systemer, blant annet den automatiske frakoblingsmekanismen, blitt skrudd av. Alt dette var for å se hvordan reaktoren reagerte på maksimal effekt.

Rett etter klokka 01.00 den 26. april, begynte tilstrømningen av kjølevann å synke. Dette resulterte i at effekten på reaktoren økte. Klokka 01.26 ble reaktoren skrudd tilbake til den vanlige lavmodus-innstillingen, men en dominoeffekt av de tidligere feilene som var gjort, fikk et katastrofalt utfall. Dette resulterte i at effekten sank kraftig og igjen utløste en dampeksplosjon. Denne eksplosjonen var så kraftig at den sprengte beskyttelseshetten på 500 tonn i fillebiter.

Mange av de 211 kontrollstavene smeltet, og da den andre eksplosjonen (årsaken til denne er ennå debattert blant eksperter) skjedde, ble mengder med fragmenter av det radioaktive drivstoffet slynget ut fra reaktoren. Dette igjen tillot store mengder med luft å trenge inn, som i sin tur tente grafittblokker som var ment for isolering av reaktoren. Når grafitt antennes er det nærmest umulig å få slukket.

I de første dagene etter ulykken jobbet omtrent 1 000 mennesker intenst med å slukke brannen og kapsle inn restene av reaktorene for å unngå nye eksplosjoner og utslipp av radioaktivt materiale. En del av disse arbeiderne fikk betydelige stråledoser, og 28 personer døde som følge av akutte stråleskader, mens tre døde av brann- eller andre skader. Mange døde av senskadene. Omtrent 135 000 mennesker ble evakuert fra nærområdene rundt kraftverket i løpet av den første uka etter eksplosjonen.

I alt 800 000 militære og sivile arbeidet som «likvidatorer» for å begrense skadeomfanget, blant annet ved svært omfattende rensing av området og innkapsling av den ødelagte reaktorbygningen. Det tok ni dager og 5 000 tonn med løsmasse som sand, gjørme og bly for å få brannen under kontroll. Dette var sluppet fra en armada av redningshelikoptre som fløy så nært som 30 meter fra brannen. Strålingen var så intens at de aller fleste av pilotene døde kort tid etter ulykken.

En rapport fra 2005 laget av The Chernobyl Forum, ledet av Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) og Verdens helseorganisasjon (WHO), fant 56 dødsfall som følge av akutt stråling (47 likvidatorer, og ni barn med skjoldbruskkjertelkreft), 4 000 dødsfall som følge av kreft blant de 600 000 som ble utsatt for høyest dose, og 5 000 blant de seks millionene som bodde i nærheten. Ifølge denne rapporten kan det hevdes at omfanget av ulykken ble kraftig overdrevet i vestlige medier, og radioaktiviteten i Tsjernobyl-området er i dag på et nivå som ikke vil være farlig for mennesker å bo og leve i.

Ifølge ukrainske helsemyndigheter er omtrent 15 000 av disse «likvidatorene» i dag døde. Det er også en høy selvmordsrate blant dem og 92,7 % er syke. Nå er kjernekraftverket bygget inn i en sarkofag, og flere familier har flyttet inn i «sonen», selv om den fremdeles regnes som farlig. Men skadene på mennesker og natur har vært mindre enn mange spesialister fryktet.

Linker til diverse om Tsjernobyl:

Dokumentarer:
Chernobyl 30 Years On: Nuclear Heritage (2015)
https://www.imdb.com/title/tt5689446/

TV serier:
Chernobyl HBO TV Mini-Series (2019)<br>
https://www.imdb.com/title/tt7366338/?ref_=fn_al_tt_1

Filmer:
Chernobyl Diaries (2012)
https://www.imdb.com/title/tt1991245/?ref_=fn_al_tt_2

Podcast:
The official podcast of the miniseries Chernobyl, from HBO and Sky.
https://podcasts.apple.com/us/podcast/the-chernobyl-podcast/id1459712981