Det er ingen turer til Færøyene er planlagt pr. i dag.


Færøyene, av Erik Five Gunnerud

Færøyene ligger 600 km vest for Bergen og består av 18 vulkanske øyer. Det bor ca. 45 000 mennesker på øyene,  og det er fantastisk vakkert selv på vinteren. Gresset går helt opp til toppen av fjelltoppene noe som gjør at landskapet er helt grønt om sommeren.

Færingene sier selv at de ikke regner avstand med bil i kilometer, men i tid. Den lengste avstanden med bil fra en side til den andre er på ca. én time.

Ved siden av å være fotograf i Oslo arrangerer jeg og noen venner fototurer og workshops med Storm Safari. Vi har arrangert flere turer til Island og Tsjernobyl, men nå hadde vi lyst til å prøve noe nytt, og valget falt på Færøyene.

l1000587.jpg

De fleste vi møtte på turen snakket og forstod norsk. Mange er sjømenn og oljearbeidere og har jobbet med nordmenn i flere år. Mange hører også på norsk radio. De ser på Færinger og Nordmenn som vikinger og fra samme opphav, så vi er godt likt og vi ble godt mottatt.

l1000315.jpg

Jeg bruker til vanlig et Leica M9, men på denne turen fikk jeg låne et Leica S2. Det kameraet er som en M9 på steroider, med en utrolig detalj og skarphet. Planen er å printe noen av bildene stort og da er det deilig å jobbe med store filer.

Det er fint å kunne bruke et mellomformatkamera som er like enkelt som hvilket som helst speilrefleks. Kameraet er enkelt å forstå, og det er egentlig bare å knipse i vei uten å sette seg inn i så mye på forhånd. Jeg brukte kameraet utelukkende med Leica Summarit-S 35mm f/2.5.

l1001253.jpg

Værgudene var på vår side mye av tiden og vi fikk vite at været var usedvanlig bra for å være på denne tiden av året. Vi kunne risikert å havne midt i en vinterstorm, og da hadde det ikke vært like fristende å stå ved et loddrett stup på 300 meter.

l1000117.jpg
l1001125.jpg

Bildene mine er dessverre ikke i nærheten av å beskrive naturen og stedet. Det må oppleves.

Kilde: LEICA